Don Vitalski en Veston Van Gool

Van Dongen Walter

Don Vitalski en Veston Van Gool

Don Vitalski en Veston Van Gool

De Kempenkrak
zaterdag 6 januari 2024
20u15

Don Vitalski en Veston Van Gool brengen een levendige vertelling over de papeters, de heikneuters, de moerzeikers, de pezeriken, de mastentoppen, de pieren, de spilzakken, de verkenskoppen, de kleidabbers, de drijvers, de spetsers, de messentrekkers en de muggenblussers. Kortom, over de inwoners van de Kempense gemeenten.

Wat maakt de Kempen zo speciaal? De Kempen van Gooreind tot Witgoor. Het fascinerende rijk van Essen tot Herselt, van Okselaar tot Balen. Van “El Passo” in Wuustwezel tot Bobbejaanland in Lichtaart, en van de Lilse Bergen tot het Zilvermeer – dàt ongelooflijk dynamische, soms wat onderschatte wonderland, wordt door Vitalski en Veston helemaal tot leven gebracht.

Vitalski herinnert zich nog, hoe hij op een dag in november 1979 samen met zijn moeder een nieuwe bureaustoel mocht gaan kopen bij Van de Ven, Olen. Vertrekkend in Vosselaar, bij Janssen Pharmaceutica, passeren ze langs dorpsscholen, steenfabrieken, vaarten met prachtige jaagpaden. Hij mijmert over de biografieën van Micha Mara, Staf van het Ijsboerke, Staf van Shoeconfex.
En hij stelt levensbelangrijke vragen: Wat is nu precies de “Kempische droom”? Wat zijn nu trouwens de meest typisch Kempische eetgerechten? Wat zijn “dobbele witjes”? En wat bedoelt een Kempenaar als hij zegt: “Slaagt uw eigen gaai”?

Kleischieter Steven van Gool weet Vitalski’s zoektocht naar de ware bronnen van de Kempenaar soms tot kalmte te brengen, met zijn adembenemend virtuoze interpretaties van ‘s lands allergrootste Kempenbarden; Marc Dex, Louis Neefs, the Wolfbanes. Natalia, Margriet Hermans. Zjef van Uytsel. Desgevraagd weet de zanger aan Vitalski uit te leggen waarom zijn kompanen uit Dessel de “Pezeriken” worden genoemd, en waarom het Kempenland zoveel wereldberoemde motorcrossers levert. En wat Julius Caesar daarmee te maken heeft.

Vitalski en Veston, beiden geboren Kempenzonen, duiken voor deze voorstelling terug tot aan hun allerdiepste wortels. Nostalgisch – maar ook vooruitstrevend. Hilarisch, maar ook leerrijk.

Het meest veelzijdige portret van de Kempen ooit. Terloops doorprikken zij de leugenachtige mythes rond de Kempen, die in waarheid dus helemaal niet “stil” zijn, maar die juist rock-‘n-roll zijn. Langzaam maar zeker wordt in deze voorstelling de harde kern blootgelegd, van de echte aard van wat voortaan officieel wordt genoemd: De Kempenkrak.

Achter d'Hoven 15 - Wuustwezel

GC Kadans

 
 
 
 

Gelieve per optreden tickets te reserveren.

Ticket Information

Vitalski-2024-01-06
€ 16
End: 2024-01-06-Saturday 18:00

Aantal personen